Vulcanii subacvatici afecteaza clima

vulcani subacvaticiUn nou studiu a aratat ca activitatea vulcanilor subacvatici creste regulat de la o frecventa aproape saptamanala la 100.000 ani distanta. Cele mai mult eruptii au loc in primele sase luni ale fiecarui an. Pulsurile, caci asa au fost denumite, au legatura cu modificarile pe termen scurt si lung ale orbitei si ale nivelului oceanului planeta.

Lanturile vaste de vulcani de pe fundul oceanelor sunt considerate de catre savanti drept gigantii planetei, care modifica fundul apei prin scurgeri lente de lava. Savantii au speculat deja ca dioxidul de carbon este eliberat in cantitati uriase, astfel afectand clima, dar pana acum nu au existat dovezi clare. Descoperirile sugereaza ca ar fi nevoie de un nou model computerizat care sa tina cont de aceasta activitate vulcanica dar si de activitatea umana pentru a arata directia in care mergem.

Citeste si  De ce stresul cauzează albirea părului?

Ca sa intelegem magnitudinea activitatii vulcanice de pe fundul oceanelor, trebuie precizat faptul ca aceste puncte fierbinti, care se intind pe o distanta de aproape 60.000 km, sunt raspunzatoare de 80% din crusta planetei. Produc de 8 ori mai multa lava decat vulcanii de pe uscat. Unii savanti cred ca acestia sunt raspunzatori de un ciclu de 100.000 de ani in care Terra se apropie mai mult de Soare. Erele glaciare repetate intaresc ipoteza, pentru ca apoi temperatura creste, iar dupa aceasta perioada, erele glaciare revin.

[sursa]