Vulpi domestice
Conform BBC, un genetician rus a reusit in doar 50 de ani sa reproduca procesul ce a dus la domesticirea cainelui, de data aceasta, cu vulpi. Dmitri Beliaev si-a inceput programul la sfarsitul anilor ’50, si desi cercetatorul a murit in 1985, asistenta sa, Ludmila Trut, ii continua munca si azi.
La inceput, ei au adunat vulpi din toata Rusia, alegandu-le pe cele care aratau cea mai mare toleranta fata de oameni. Acestea au fost duse la laboratorul lor din Novosibirsk, unde au fost imperecheate. Au fost pastratii puii care aratau la randul lor cea mai mare toleranta fata de oameni.
Procesul s-a repetat timp de jumatate de secol, iar cercetatorii au descoperit ca, in doar cateva generatii, vulpile au inceput sa-si piarda neincrederea naturala fata de oameni. Ele au devenit mai prietenoase, iar comportamentul lor este aproape identic cu cel al cainilor. Au aparut de asemenea si modificari fizice: urechile s-au lasat, picioarele si boturile le-au devenit mai scurte, iar capetele mai late. Aceste modificari nu au fost doar exterioare, glandele suprarenale au devenit mai active, ceea ce a dus la un nivel crescut de serotonina si implicit la o scadere a comportamentului agresiv.
Astazi, experimentul continua, iar vulpile pot fi cumparate ca animale de companie, banii rezultati fiind folositi pentru a sustine cercetarile.
[sursa]
Mai curioasa decat o pisica, fascinata de magie. Magia stiintei, evident!