Zambetul ce uneste speciile
Oamenii nu sunt singurii care zambesc in timpul somnului. Cercetatorii de la Universitatea din Kyoto au identificat expresii faciale care seamana cu actul zambitului la puii de cimpanzeu cand acestia dormeau. Expresia este numita zambet spontan si este considerata originiea evolutionara a rasului si zambitului.
Oamenii de stiinta japonezi de la Institutul de Cercetare al Primatelor au descoperit ca fenomenul zambitului spontan nu apare doar la primatele superioare, precum oamenii si cimpanzeii, dar si la puii de macac nou nascuti, care sunt rude mai indepartate ale omului. Prezenta acestor reactii atat la primatele superioare, cat si la primatele inferioare, sugereaza ca originea zambetului dateaza cu 30 de milioane de ani in urma, cand stramosii maimutelor si stramosii oamenilor au luat-o pe cai separate ale evolutiei.
Observarea zambetelor involuntare la puii de macaci a fost pur intamplatoare, avand loc in timpul controalelor de rutina. Controlul fiind lung, puii luau o pauza de somn, situatie in care cercetatorii puteau sa documenteze fenomenul. Au inregistrat in total 58 de zambete spontane venite din partea a sapte macaci. Principalul coordonator al cercetarii, Fumito Kawakami, a remarcat ca zambetele infantilor de macac se aseamana cu cel al bebelusilor prin doua similaritati: aceste zambete apar in ambele cazuri in timpul somnului neregulat REM si sunt proeminente pe o singura parte a fetei, comparativ cu zambetele intregi si simetrice. O diferenta majora intre cele doua tipuri de zambete spontane este durata mult mai scurta a celor provenite de la puii de macaci.
Zambetul spontan este considerat de unii cercetatori ca un factor ce ajuta relatiile parinti-copii, parintii considerand mai adorabili puii “zambareti”. Insa studiul japonez arata ca zambetele din timpul somnului intalnite la primate nu exprima sentimente de placere, ci de fapt aceste miscari faciale ajuta la dezvoltarea muschilor fetei care produc zambetul, rasul si grimasa.
Se poate ca acest fenomen sa nu fie exclusiv primatelor. Masaki Tomonaga, autor al studiului, declara: ” Au fost inregistrate cazuri de soareci care rad cand sunt gadilati si de caini care prezinta expresii faciale asociate placerii. S-ar putea ca multi pui de mamifere sa afiseze zambete spontane, caz in care zambetul ar avea o originea evolutionara mult mai veche decat cea crezuta initial. Cine stie?”, incheie Tomonaga cu un zambet.
Ii plac meduzele, Murakami si stiinta.