Zilele s-au scurtat pe Saturn

saturnNoile calcule facute asupra rotatiei lui Saturn in jurul propriei axe au scurtat zilele. O singura zi pe a 6a planeta dureaza 10 ore, 32 de minute si 45 secunde, plus/minus 46 secunde.

Viteza pe care Saturn o are a fost foarte dificil de stabilit. Este mult mai usor sa calculezi viteza in cazul planetelor telurice. Alegi un element vizual din relief si astepti sa apara din nou, calculezi timpul, viteza etc. Planetele gazoase gigantice sunt acoperite de straturi groase de nori si pentru ca nu au obiecte solide pe suprafata lor, nu am reusit sa stabilim viteza exacta. Pentru a fi mai dificil, campul magnetic al lui Saturn este aliniat cu axa de rotatie, iar asta inseamna ca perioada de rotatie nu poate fi calculata utilizand campul magnetic.

Decenii la rand, am crezut ca ziua pe Saturn avea 10 ore, 39 minute si 22 secunde si ne-am bazat pe emisiile radio estimate de Voyager 2 in 1980, dar cand Cassini a ajuns acolo dupa 30 de ani, repetand aceleasi masuratori, am observat ca perioada de rotatie era mai lunga cu 8 minute. Alte metode, care au inclus viteza norilor, ne-au dus spre o zi cuprinsa intre 10 ore, 32 minute si 10 ore, 47 minute.

Citeste si  Ultima săptămână a misiunii Cassini

Acum, Ravit Helled de la Universitatea din Tel Aviv spune ca au gasit un raspuns bazat pe forma si campul gravitational ale lui Saturn. Au analizat planeta per ansamblu pentru a-i stabili viteza de rotatie in cifre. Atunci cand se invarte, forma ii este distorsionata. Cu cat se invarte mai repede, cu atat distorsiunea este mai mare si pentru ca e compusa din heliu si hidrogen lichid, deformarea este mare. Fluctuatiile acestea duc la modificari in campul gravitational care poate fi masurat cu ajutorul datelor primite de la Cassini dar si de la telescoape. Apoi putem calcula viteza rotatiei care le produc.

[sursa]