Ziua Internațională a Asteroidului. Care sunt șansele unui impact?

asteroid
Foto: ESA

Astăzi, Organizația Națiunilor Unite a găzduit o conferință de presă în anticiparea Zilei Asteroidului 2017, la care au participat reprezentanți din Luxemburg, Berlin, Londra, San Francisco și București.

Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române, a participat la conferință și a discutat, potrivit site-ului agenției, despre implicarea României în eforturile globale de apărare a planetei de potențialele coliziuni cu asteroizi.

Fondată în anul 2014 de Grigorij Richters, Danica Remy, Rusty Schweickart și Brian May și având susținerea a peste 200 de astronauți, oameni de știință și artiști, printre care Chris Hadfield, Jim Lovell și Brian Cox, ONU a declarat ziua de 30 iunie ca fiind Ziua Asteroidului.

Începând ca o simplă declarație științifică cu privire la necesitatea identificării asteroizilor din sistemul solar pentru apărarea planetei noastre, Ziua Asteroidului a devenit o mișcare globală ce include evenimente organizate de peste 500 de entități în peste 70 de țări din lume, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare a consecințelor pe care le-ar avea un impact cu Pământul.

Ziua aleasă pentru acest eveniment comemorează întâmplarea din Tunguska, Siberia din dimineața zilei de 30 iunie 1908, când o explozie a scos din rădăcini peste 80 de milioane de copaci de pe o suprafață de 2.000 km2 de pădure, generând o undă de șoc de 5 grade pe scara Richter. Explozia este atribuită unui meteorit sau fragment de cometă de dimensiuni ce variază între 40 și peste 100 de metri, în funcție de lucrările științifice citate. Deși nu a fost găsit niciun crater pe suprafața Pământului în urma evenimentului, acesta a rămas în continuare catalogat ca fiind cel mai mare impact înregistrat în istoria documentată a planetei noastre.

Citeste si  Curs online: Cum să supraviețuiești pe Marte

Până la Ziua Asteroidului din acest an și a activităților ce se desfășoară cu această ocazie mai sunt 135 de zile. Până atunci, însă, puteți participa la prezentarea ”Impact cu asteroizii. Care sunt șansele?”, organizată de Observatorul Astronomic Vasile Urseanu din București la Palatul Șuțu, unde veți descoperi că există peste 15.000 de asteroizi în sistemul solar ce au traiectorii care îi aduc în apropierea Pământului și veți afla potențiale scenarii ale unui impact cu planeta noastră în funcție de mărimea asteroizilor, prezentate de Adrian Șonka într-o manieră pe cât de educativă, pe atât de amuzantă.

Anca Stănescu