Acupunctura, un placebo

Din 2009, acupunctura a fost recomandata ca tratament pentru dureri cronice de spate de catre NHS (UK National Health Service), dar tot NHS a tras concluzia, in urma unui raport, ca nu este mai eficienta decat un placebo si ca nu mai trebuie recomandata.

“Din pacate, nu exista dovezi care sa demonstreze eficienta terapiei. De exemplu, acupunctura nu mai este recomandata impotriva durerilor de spate cu sau fara sciatica pentru ca nu exista destule dovezi care sa o diferentieze de alte terapii inselatoare” – prof. Mark Baker, Clinical Practice Director

acupuncturaRecomandarile au aparut dupa ce autorii au comparat mai multe studii care au vizat eficienta acupuncturii in teste clinice atat in completarea altor tratamente cat si ca procedura de sine statatoare. Au descoperit ca, desi in multe cazuri pare sa aduca beneficii pacientilor, nu se diferentiaza cu nimic de placebo. Au observat, de asemenea, ca nici paracetamolul singur nu este eficient. In schimb, ghidul recomanda exercitii fizice regulate in toate formele ca prime incercari de a combate durerile de spate.

Citeste si  O noua apocalipsa "confirmata" de NASA

Dovezile sugereaza ca mediul si contextul i-au ajutat pe pacienti mai mult decat acupunctura.

“Asadar, dovezile au aratat ca nu este nici o diferenta intre efectele acupuncturii si cele ale acupuncturii simulate.” – Dr. Ian Bernstein

NHS face astfel de studii pentru a afla daca fondurile publice sunt cheltuite pe tratamente eficiente, iar homeopatia in mod clar nu se numara printre acestea.

[sursa]

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 400 de semne, cu citarea sursei și cu link spre pagina acestui articol.

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Plugin creado por AcIDc00L: noticias juegos
Plugin Modo Mantenimiento patrocinado por: posicionamiento web