Insularii din Pacific au ADN-ul unei specii umane necunoscute

copii
Guido Amrein Switzerland/Shutterstock

Urme ale unei specii umane neidentificate au fost gasite in ADN-ul celor care traiesc la nord-est de Australia pe insulele din Pacific. Potrivit unui nou model genetic, specia pare a fi alta decat neanderthal sau denisovan, doua specii antice care sunt prezente in fosile.

„Nu gasim o populatie sau intelegem gresit ceva legat de relationari.” – Ryan Bohlender, statistician genetician de la Universitatea din Texas

Bohlender si echipa sa au investigat procentajele ADN-ului hominid pe care inca le mai avem in al nostru si au gasit discrepante in analizele precedente care sugereaza ca amestecarea cu neanderthalii si denisovanii este doar o parte a povestii.

Credem ca acum 60.000-100.000 de ani, stramosii nostru au migrat din Africa si au intrat in contact cu alte specii hominide din Eurasia. Acest contact a lasat o urma in ADN ce poate fi gasita si astazi in cazul europenilor si asiaticilor cu variante genetice de neanderthal.

La inceputul acestui an, cercetatorii au investigat niste variante de ADN european mostenite de la neanderthali si au descoperit ca le sunt asociate diverse probleme de sanatate precum un risc mai mare de depresie, atac de cord si afectiuni ale pielii.

Citeste si  Masina timpului - 07 noiembrie

Un studiu separat publicat luna aceasta a descoperit dovezi ale transmiterii virusului HPV la Homo sapiens dupa ce stramosii nostri au avut relatii sexuale cu neanderthalii si denisovanii odata ce au parasit Africa.

In timp ce relatia noastra cu neanderthalii a fost documentata destul de bine, modul in care am interactionat cu denisovanii, verii indepartati ai acestora, nu este unul foarte clar.

Un studiu genetic facut in privinta australienilor indigeni a indicat ca sunt cea mai veche civilizatie continua de pe Terra, ce a inceput inca de acum 50.000 de ani. Rezultatele au relevat faptul ca ADN-ul similar denisovanilor este indeajuns de diferit pentru ca cercetatorii sa creada ca avem de-a face cu o a treia specie umana.

Petru Stratulat

[sursa]