Oamenii de stiinta inca nu stiu ce a cauzat aparitia „Ochiului Saharei”

ochiul sahareiTimp de milenii, Ochiul Saharei s-a ascuns la vedere din cauza faptului ca este compus din formatiuni geologici misteriori foarte mari dificil de observat de la nivelul solului. Am descoperit acest loc interesant abia cand am trimis oameni in spatiu si chiar si acum nu intelegem cum a aparut.

Ochiul Saharei, cunoscut si ca structura Richat, se afla in vestul Desertului Sahara din Mauritania si are un diametru de 40 km.

Cand a fost pregatita misiunea Gemini IV, o orbita de 4 zile in jurul Terrei, in 1965, astronautii au fost insarcinati cu fotografierea planetei. Li s-a cerut sa caute structuri circulare ce ar putea fi cratere de impact. Acestea sunt foarte importante pentru ca ne arata istoria planetei. Stiind de cate ori a fost bombardata Terra in trecut, am putea estima ce se va intampla in viitor.

Multa vreme oamenii de stiinta au crezut ca Ochiul Saharei este un asemenea crater, dar nu au gasit destula roca topita care sa sugereze asta. Teoriile curente sugereaza o poveste mult mai complicata.

Citeste si  Doar o mica parte a genomului uman influenteaza evolutia

Doi geologi canadieni au o teorie. Ei cred ca s-a format acum peste 100 milioane de ani cand super-continentul Pangea a fost rupt de placile tectonice in ceea ce astazi sunt Africa si America de Sud. Roca topita a urcat spre suprafata dar nu a ajuns chiar acolo, creand astfel un dom din straturi de roca. Roca topita a dizolvat calcarul aproape de centrul ochiului, care s-a prabusit.

Dupa 100 milioane de ani, Ochiul a erupt violent. Eroziunea si-a continuat activitatea pentru a ne da formatiunea pe care o vedem astazi.

[sursa]