Sonda Beagle 2 gasita pe Marte la aproape 12 ani de la disparitie

beagle 2Beagle 2, pierduta de Agentia Spatiala Europeana pe suprafata planetei Marte in urma cu aproape 12 ani, a fost gasita de catre NASA cu ajutorul lui Mars Reconnaissance Orbiter. Sonda a amartizat, dar nu s-a activat. A fost lansata in 2003 si ar fi trebuit sa atinga solul martian in ziua de Craciun. Ultimul semnal transmis de Beagle 2 a sugerat ca s-a detasat in siguranta de nava-mama si ca se indrepta spre locul amartizarii in apropierea ecuatorului planetei. Sonda ar fi trebuit sa confirme asolizarea cu un sunet dintr-o melodie a trupei Blur, dar, din pacate, oamenii de stiinta nu au primit decat liniste timp de 12 ani.

Managerul misiunii Beagle 2 a declarat ca asta inseamna finalul ei si ca ziua de Craciun din 2003 a fost una marcata de dezamagiri. In fiecare an, pe 25 decembrie, s-a intrebat ce s-a ales de Beagle 2. Acum au informatii clare ca a ajuns in siguranta pe suprafata planetei, ceea ce e uimitor.

Beagle 2 spacecraftIntrebat ce a fost in neregula cu amartizarea, Mark Sims a raspuns ca te poti gandi la lucruri precum distorsiunea structurala, un ricoseu mai violent la impactul cu airbagurile. Poate ca un airbag s-a spart, ceea ce a dus la un impact mai violent. Din cauza rezolutiei imaginilor de la NASA, nu vor sti, probabil, niciodata ce s-a intamplat cu exactitate.

Citeste si  Poti hackui un computer offline prin ascultarea ventilatoarelor

Informatiile sunt dulci-amarui pentru  comunitatea stiintifica din Marea Britanie, care si-a luat ramas bun de la Colin Pillinger in luna mai 2014, savant care a sustinut proiectul. Pillinger a fost cunoscut pentru popularizarea misiunii Beagle 2 precum si pentru atragerea fondurilor. Seful executiv al Agentiei Spatiale a Marii Britanii, David Parker, a declarat ca daca Pillinger ar mai fi fost in viata pentru a vedea ca Beagle 2 este intact pe suprafata planetei Marte, ar aplica peste tot pentru a primi fondurile necesare care sa-i permita lansarea unei noi misiuni pentru a repara sonda ramasa inactiva pe planeta rosie.

[sursa]