Bere veche de 170 de ani – miroase a varza stricata si are gust de…capra

bereO sticla de bere recuperata dintr-o epava ce dateaza din 1840 miroase acum a branza stricata si are gust de capra. Berea pe atunci avea o compozitie similara cu cea de astazi.

Desi au mai fost gasite beri chiar si mai vechi, s-au facut acum primele analize. In 2010, a fost descoperita o epava pe fundul Marii Baltice aproape de un arhipelag finlandez. Pe nava erau 168 de sticle de sampanie. Multe erau sparte si contaminate dar cateva au supravietuit si au avutun gust destul de bun, fiind asezate pe orizontala, in intuneric si la temperatura scazuta. Din pacate, cele cinci sticle de bere nu au impresionat papilele gustative.

Cand scafandrii au incercat sa aduca la suprafata berile, una s-a spart si un lichid bizar a inceput sa se scurga prin crapaturi. Un scafandru a decis sa o guste si a declarat apoi ca avea o urma de aroma de bere.

Citeste si  Actuale modificări genetice ale țânțarilor pentru combaterea bolilor transmisibile

Analiza chimica a aratat ca, desi aspectul este aproape intact, mirosul este total diferit – varza stricata, plastic, cauciuc ars, branza statuta, capra… Totul din cauza bacteriilor care s-au inmultit in lichid. Gustul a fost o combinatie intre otet, capra si lapte stricat.

[sursa]