Bugetul misiunii către Europa, redus

europaPrima etapa a stabilirii bugetului NASA pentru anul 2017 s-a incheiat. Desi important, bugetul va fi taiat in bucati si schimbat in urmatoarele luni inainte de a fi finalizat, dar ne putem da seama deja in ce directie a apucat Casa Alba in privinta activitatii NASA.

Bugetul ce i-ar reveni ar fi de 19 miliarde de dolari, cel mai mare cerut de un Presedinte. Congresul va analiza propunerea si va face propriile modificari. De exemplu, anul trecut, Congresul i-a oferit agentiei cu 750 milioane de dolari mai mult decat a cerut, 19.3 miliarde mai exact, pentru a finanta proiectul rachetei Space Launch System. Probabil ca si suma alocata misiunii spre Europa va suferi de asemenea modificari, o misiune ce a entuziasmat atat NASA cat si Congresul. Trecerea pe langa satelitul Europa ar trebui sa aiba loc in 2020, prima dedicata studierii obiectului din jurul lui Jupiter dupa Galileo.

Dar scopul initial a fost unul de observare prin treceri. Congresul doreste sa includa si un lander, ceva ce ar presupune anumite riscuri fiind vorba despre un obiect planetar inghetat. Au oferit NASA 175 milioane de dolari pentru a investiga posibilitatea trimiterii unui lander in bugetul din 2016, dar cererea Presedintelui de anul acesta taie fondurile misiunii Europa cu 50 de milioane de dolari, amanand probabil lansarea din 2020.

Citeste si  InSight ajunge astăzi pe Marte

Cererea Presedintelui incearca sa directioneze o mare parte din bani in finalizarea rachetei Space Launch System, esentiala in transportul oamenilor spre Marte. Anul trecut, cererea initiala pentru SLS a fost de 1.385 miliarde de dolari. Congresul a oferit 2 miliarde. Bugetul din 2017 va scadea valoarea sumei la 1.31 miliarde, dar sigur va fi marita de Congres.

Zborurile comerciale, care finanteaza companii precum SpaceX si Boeing, au suferit si ele scaderi sensibile de la 1.243 miliarde la 1.184 miliarde de dolari, actiune care nu va intarzia, probabil, planurile de a lansa primele rachete private cu echipaj la bord de anul viitor. Misiunile planetare au suferit si ele scaderi, cum este New Horizons, de la 1.631 miliarde la 1.519 miliarde.

Cei mai mari castigatori sunt Stiintele Naturii (earth sciences) cu buget marit de la 1.921 miliarde la 2.032 miliarde. Aeronautica va primi mai mult, de la 640 milioane la 790, pentru a ajuta NASA in cercetarea avioanelor supersonic si hypersonic. Finantarea misiunilor aflate in desfasurare precum Opportunity continua.

[sursa]