Butonul de oprire a foamei

shutterstock_183368096Senzatia de foame este una neplacuta, aceasta fiind si un motiv intemeiat pentru cei care nu se pot tine de o dieta. Oamenii de stiinta sunt pe cale sa gaseasca in creier reteaua complexa care controleaza nevoia de a manca. Studiul publicat in Nature Neuroscience spune ca o asemenea descoperire ar ajuta persoanele care au nevoie sa slabeasca.

Exista o retea de celule neuronale in hipotalamus, cunoscute ca neuroni AgRP. Cand avem deficit de calorii, acestia pornesc acel comportament ce tine de foame. Fac asta prin eliberarea moleculelor care inhiba senzatia de satietate. In consecinta, ne este foame.

Desi oamenii de stiinta stiau cele de mai sus, le ramane o intrebare foarte importanta: ce neuroni de satietate sunt targetati de neuronii AgRP? Nu uitati, o molecula AgRP, eliberata de neuroni AgRP, inhiba un receptor, denumit MC4R. Savantii au gasit o zona bogata in acesti receptori in hipotalamus. Au modificat genetic niste soareci pentru ca activitatea acestor neroni sa fie controlata chimic prin administrarea unui medicament. Cand au oprit celulele, soarecii au mancat echivalentul hranei pentru o zi continuand sa consume fara sa aiba nevoie. Cand au pornit artificial celulele, soarecii care nu mancasera nu s-au apropiat de hrana. Oamenii de stiinta au concluzionat ca au gasit pedala de frana a foamei.

Citeste si  Stiinta din spatele celor mai ciudate fobii

[sursa]