Cainii se sincronizeaza hormonal cu stapanii lor

Dog-and-Man-SillhouetteUn nou studiu arata ca legatura dintre caini si oameni este atat de stransa incat acestia isi sincronizeaza hormonii pentru a se alinia cu stapanii lor.

Studiul, realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Nebraska a fost publicat in jurnalul Psysiology & Behaviour.

Omul si prietenul cel mai bun al acestua se conecteaza atat la nivel constient cat si la nivel inconstient, lucru ce produce schimbari de ordin bio-chimic. Autoarea studiului, Alicia Phillips Buttner, sustine ca acest lucru se intampla deoarece atat oamenii cat si caninii sunt specii foarte sociabile, iar sincronizarea hormonala este responsabila de comunicare si cooperare.

Oamenii de stiinta au colectat, in timpul unui concurs canin, saliva a 58 de femele si masculi, dar si a stapanilor acestora. Analiza mostrelor a aratat ca nivelul de hidrocortizon al cateilor era o oglindire a nivelului de hidrocortizon detectat in mostrele colectate de la stapanii acestora. De exemplu, cainii apartinand barbatilor aveau un nivel mai ridicat de hidrocortizon, deoarece barbatii au tendinta de a fi mai competititvi.

Citeste si  Scanarile neuronale arata ce simt cainii

Cateii nu pot fi usor pacaliti. Daca stapanul este stresat, dar incearca sa se comporte ca si cum ar fi calm, cainele detecteaza acest lucru si se reactioneaza.

Oxitocina si hidrocortizonul sunt comune tuturor mamiferelor. Hidrocortizonul este responsabil de relatia mama-pui dar si de legaturile sociale. Aceasta sincronizare va fi curand dovedita si in cazul pisicilor, cailor sau altor animale de companie.

[sursa]