Cat de mare este Calea Lactee?

vltNu suntem deloc aproape de centrul galactic, oricat de mult ne-am fi dorit in trecut sa fim buricul universului. NASA spune ca am fi la o distanta de 265 de cvadrilioane de km departare.

Tot NASA estimeaza ca ar avea un diametru de 100.000 de ani-lumina, adica 9.5 X 10 la puterea 12 kilometri. Grosimea variaza in functie de apropierea de centru, iar aceasta este de cateva zeci de mii de ani-lumina.

Face parte din Grupul Local. Multe galaxii de pe cerul nostru poarta nume diferite pentru ca fac parte din acest grup. Calea Lactee se afla foarte aproape de cea mai mare din acesta, numita Andromeda, de care se va si ciocni. Ne putem mandri cu faptul ca galaxia noastra este a doua in topul celor mai masive din Grupul Local dintr-un total de 30 de membri.

Din cauza ca ne aflam intr-unul din bratele sale, pe cerul noptii vedem o banda de praf. Cu un binoclu performant si cu o atmosfera clara, am putea vedea zone luminoase si intunecoase. Cele intunecate contin praf care impiedica lumina sa ajunga la noi, dar de la distanta, spun astronomii, ar fi o galaxie spiralata cu un filon de stele in centru.

Citeste si  Un asteroid descoperit este ceva mult mai interesant

Daca vrei sa ii vezi centrul, cauta pe cer constelatia Sagetatorului vara in emisfera nordica. Constelatia contine Sagitarius A, o sursa radio masiva.

Astronomii au estimat varsta Caii Lactee la 13.5 miliarde de ani, cu 2 milioane de ani mai tanara decat Universul. Ei cred ca anumite parti s-au format in perioade diferite. In 2012, de exemplu, echipa condusa de Jason Kalirai a datat haloul interior de stele la 11.5 miliarde de ani. Au masurat stelele pitice albe pentru a ajunge la asemenea estimari. Ei cred ca mai intai s-a format haloul, apoi haloul intern si in cele din urma cel extern.

[sursa]