Cea mai mare camera foto digitala va fi indreptata spre cer in 2022
Proiectul a primit unda verde pentru a fi dezvoltat. 3.200 megapixeli, atat masoara camera de pe Large Synoptic Survey Telescope, adica LSST. Va realiza imaginile cele mai wide, rapide si detaliate ale cerului. Astronomii de acolo vor contribui la elucidarea unora dintre cele mai mari mistere ale Universului. De asemenea, va urmari miliarde de galaxii indepartate, va scana cerul foarte repede pentru a detecta obiecte ce ne-ar putea ameninta, creand video-uri time-lapse de inalta definitie precum si o harta 3D a Universului. Ne va ajuta sa intelegem materia intunecata si energia intunecata, adica 95% din intreg Universul.
Camera va avea dimensiunea unei masini mici si va cantari 3 tone. Va putea face 800 de fotografii panoramice in fiecare noapte si poate acoperi intreg cerul de 2 ori pe saptamana. Va ajunge la cele mai mici surse de lumina de pe cer de 20 ori mai repede. Volumul de informatii va fi de 6 milioane de giga / an.
Oglinda principala a telescopului va avea un diametru de 8.4 metri ce va avea integrata o oglinda terta de 5 metri. Oglinda este gata si asteapta sa fie montata. Inelul extern este si oglinda. Daca tot vorbim despre oglinzi, ar trebui mentionata si cea curbata din centru.
Informatiile primite de telescop vor fi facute publice pe internet. Oamenii de stiinta vor sa implice publicul, in special studentii, cu ajutorul portalurilor Google Sky si World Wide Telescope.
Telescopul va fi amplasat pe muntele Cerro Pachom din Chile.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.