Ciuma nu a fost declansata de sobolani

rat_0Moartea neagra a venit din Asia si a ajuns in porturile europene in 1347. Momentul a marcat inceputul celei de-a doua pandemii care a tinut pana in secolul al 19-lea in Europa. Pentru mult timp, oamenii de stiinta au crezut ca bacteria Yersinia pesis ar fi intrat in Europa si au aruncat vina infestarii sobolanilor catre aceasta timp de secole, dar acum, savantii care studiaza inelele copacilor cred ca epidemia a fost cauzata de evenimente climatice din Asia.

Asta inseamna ca sobolanii negri ce traiau in Europa nu au fost vinovati ci gerbilii, rozatoare salbatice din Asia centrala, care au prosperat in timpul perioadelor de clima calda. Descoperirile ar putea explica de ce ciuma a aparut in zone intinse din Nordul Europei, unde sobolanii nu se gaseau.

Citeste si  Par crescut cu ajutorul celulelor stem

Oamenii de stiinta nu au gasit dovezi care sa sustina existenta unuor rozatoare dependente de clima in Europa medievala. In schimb, conditiile climatice variabile care afecteaza epidemiile de ciuma printre animalele salbatice din Asia de astazi au fost descoperite in inelele copacilor din nordul munctii Karakorum din Pakistan.

[sursa]