Civilizatia de pe Insula Pastelui

insula pasteluiSavantii sunt din ce in ce mai aproape de intelegerea cauzelor care au dus la disparitia locuitorilor de pe Insula Pastelui. O echipa internationala de cercetatori incep sa inteleaga ce anume a dus la decaderea civilizatiei de acolo, daca a fost cauzata de elemente climatologice sau de venirea europenilor.

Timp de secole, nu au avut nici o idee. Insula Pastelui este cunoscuta pentru capetele uriase din piatra prezente acolo. Civilizatia Rapa Nui s-a stabilit acolo in anul 1200 era-noastra, iar populatia a numarat maximum 1500 de indivizi. Pana in 1722, cand europenii au venit pe insula, populatia a scazut pana la cateva mii, iar pana in 1860, au disparut aproape complet, doar 100 de indivizi supravietuind.

Intrebarea este daca Rapa Nui erau deja in declin inainte sa soseasca europenii. Un argument ar fi ca civilizatia a degradata mult mediul, eliminandu-se, astfel, singura. Altul spune ca europenii ar fi adus boli cu ei care ar fi decimat populatia Rapa Nui. Momentan, savantii cred ca au ocrotit mediul mai mult decat s-a crezut pana acum.

Pentru a intelege ce s-a intamplat, arheologi din toata lumea au examinat sase situri utilizate de sculptorii statuilor pentru agricultura. In cazul a trei dintre ele, savantii au gasit urme de obsidian, care este o roca vulcanica si care poate fi folosita pentru a data informatiile gasite.

Citeste si  Oamenii de stiinta inca nu stiu ce a cauzat aparitia "Ochiului Saharei"

In general, Insula Pastelui are mai putini nutrienti in sol, comparativ cu celalalte insule Hawaiene. Primul sit continea mai multi nutrienti, chiar daca acolo ploua mai rar, fiind in umbra unui vulcan, al doilea, pe de alta parte, a avut parte de mai multa ploaie, dar mai putini nutrienti. Al treilea a fost ideal pentru culturi agricole pentru ca beneficia de precipitatii si continea multi nutrienti.

Datarea cu ajutorul obsidianului a aratat ca primele doua situri fusesera abandonate inainte ca europenii sa vina. Al treilea a sustinut o populatia destul de mare mult timp dupa ce au sosit europenii.

Bolile aduse de invadatori raman primele pe lista cauzelor posibile ale disparitiei culturii Rapa Nui.

[sursa]