Concertele live reduc nivelul stresului
Pentru prima data, cercetatorii au demonstrat ca vizionarea concertelor live de muzica ar putea reduce nivelul hormonilor de stres.
In ultimul deceniu, mai multe studii au demonstrat ca ascultarea muzicii si chiar cantarea ei pot avea un impact pozitiv asupra starii noastre de bine, dar pana acum nu a cercetat nimeni efectele unui concert live.
„Sunt primele dovezi care ne arata ca participarea la un event cultural poate avea un impact asupra activitatii endocrine. Aceste rezultate se aliniaza cu alte 22 de studii precedente care au aratat ca ascultarea muzicii intr-un mediu controlat precum un laborator sau spital poate reduce nivelurile de cortizol.” – Daisy Fancourt si Aaron Williamon de la Imperial College London in jurnalul Public Health
Pentru a testa beneficiile muzicii live, au luat 117 voluntari, de la mari amatori de concerte si pana la unii care au recunoscut ca merg rareori la asemenea evenimente, si i-au dus la doua concerte corale si orchestrale ale compozitorului Eric Whitacre. Nivelul de stres al voluntarilor a fost masurat inainte si dupa cu mostre de saliva. Pentru a elimina variabilele, ambele concerte au cantat aceeasi muzica, avand aceeasi durata.
Echipa a observat ca hormonii stresului au scazut in timpul celor doua concerte in cazul tuturor voluntarilor.
Cortizolul este produs de corp cand acesta se afla se afla sub stres mental si fizic si, desi poate avea efecte pozitive in doze mici, facandu-ne mai alerti si productivi, pe perioada lungi a fost asociat cu riscul de boli cardiace, diabet si impotenta.
Ce a fost foarte interesant, concertele au avut acelasi efect asupra voluntarilor indiferent de backgroundul lor. Raspunsul a fost unul universal.
Sa film clari. Studiul a implicat putini voluntari si a cercetat efectele de calmare ale muzicii clasice, ceea ce e un pic diferit de un concert Slayer, de exemplu. Cercetatorii recunosc faptul ca nu au avut un grup de control, asadar sunt necesare studii ceva mai amanuntite pentru a confirma legatura dintre muzica live si nivelurile hormonilor de stres.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.