Cum afecteaza fumatul fetusii

fetusProblema spinoasa, la Sound of Science. Un studiu pilot a fost efectuat pe un grup mic de mame in devenire din Marea Britanie si a demonstrat impactul pe care-l are fumatul asupra fetusilor.

Expertul in interactiunea dintre mama si copil, Nadja Reissland de la Durham University a studiat cum sunt acestiad in urma afectati inainte de nastere. Studiul a durat 36 de saptamani si a fost efectuat pe 20 de femei graide dintre care 4 fumau cate 14 tigari pe zi. La saptamanile 24, 28, 32 si 36, fiecare femeie a facut o scanare cu ultrasunete in 4D pentru a inregistra miile de miscari pe care le fac fetusii in pantece.

Cei sanatosi incep sa se atinga pe fata si cap, isi misca gurile in toate felurile in timp ce-si exploreaza membrele si partile corpului, iar sistemul lor nervos central se dezvolta permitandu-le sa aiba un control din ce in ce mai bun asupra propriului lor corp si in acest fel numarul miscarilor scade.

Citeste si  Inchiderea ochilor ajuta amintirea detaliilor

Comparand scanarile, expertul a observat cum aceste miscari au continuat in cazul fetusilor afectati de fumatul mamelor. Asta sugereaza ca fumatul in timpul sarcinii ar putea incetini dezvoltarea sistemului nervos central. Se fereste in a emite concluzii pentru ca are nevoie de mai multe date.

[sursa]