Cum estimam campul magnetic al unei exo-planete

141120141800-largeOamenii de stiinta au dezvoltat o noua metoda care ii ajuta sa estimeze campul magnetic al unei exo planete. Au trecut 20 de ani de cand a fost descoperita prima planeta in afara sistemului nostru solar. Acum, astronomii descopera lunile din jurul unor astfel de planete, deci evolutia este clara.

Kristina Kislyakova de la Institutul de Studii Spatiale din cadrul Academiei de Stiinte din Graz face parte dintr-un grup de fizicieni care au estimat pentru prima data valoarea unui camp magnetic si forma magnetosferei unei exoplanete.

Planeta HD 209458b, sau Osiris, este un Jupiter fierbinte, cu o treime din suprafata si masa sa, este o planeta gigantica gazoasa care se invate foarte aproape de steaua sa, o miscare de revolutie in jurul ei dureaza doar 3 zile jumate terestre. Le este cunoscuta oamenilor de stiinta, care au studiat-o intens pana acum.

Citeste si  Cele mai ciudate 5 exo-planete

Acestia s-au folosit de Hubble in timp ce se afla pe aceeeasi linie cu Steaua sa si cu noi, observand cata radiatie solara absoarbe. Asa au putut estima forma stratului de nori ce inconjoara planeta si asa au dedus si caracteristicile magnetosferei.

[sursa]