Unul dintre cele mai rare cristale de pe Terra gasit intr-un meteorit

cvasi-cristalFizicienii au descoperit un cvasi-cristal ultra-rar intr-o bucata de meteorit si este abia a treia oara cand gasim asemenea materiale ciudate in natura. 

Originar din spatiul extraterestru, acest cristal nu este incredibil doar pentru ca este atat de rar, ci pentru ca are o structura atat de ciudata incat pentru decenii am crezut ca existenta lui este una imposibila. Primii oameni de stiinta care au propus existenta acestor cristale au fost concediati.

Acest nou cvasi-cristal a fost descoperit de o echipa condusa de geologul Luca Bindi de la Universitatea Florenta din Italia. Au examinat o mostra dintr-un meteorit ce a lovit solul in regiunea Khatyrka din Rusia acum cinci ani. Este interesant faptul ca este a treia structura de cvasi-cristal descoperita in acelasi meteorit, iar aceasta in discutie contine o compozitie chimica ce nu a mai fost intalnita pana acum. Probabil exista mai multe cvasi-cristale ce asteapta sa fie descoperite.

Citeste si  VIDEO: Cum ar arata un impact cu un asteroid

Un cvasi-cristal este o structura atomica unica ce combina proprietatile simetriei si haosul amorf al unui solid. Cristalele normale, precum fulgii de zapada, diamantele si sarea de masa, contin atomi care sunt aranjati intr-o simetrie aproape perfecta.

Policristalele, cum sunt cele mai multe metale, roci si gheata, au structuri aleatorii precum sticla, ceara si multe plastice.

[sursa]