De ce sunt ierni aspre in UK si Coasta de Est a SUA?

iarna
Suzanne Tucker/Shutterstock

Cercetatorii au inteles de ce Marea Britanie si Statele Unite trec prin ierni din ce in ce mai aprige. Oamenii de stiinta de la Universitatea Sheffield sunt de parere ca schimbarile climatice afecteaza curentul de aer intitulat „jet stream”, ceea ce duce la racirea vremii in ambele parti ale Oceanului Atlantic.

Noul studiu publicat in Nature Climate Change a descoperit ca ultimul tipar al iernilor reci, cum a fost cea din 2014-20115 care a avut caderi record de zapada in New York, a fost afectat de pozitionarea acestui curent de aer de mare viteza, care se pozitioneaza la o inaltime de 9-16 km deasupra scoartei terestre. Un alt factor ar fi incalzirea zonei arctice.

In ultimii ani, aceste doua idei, repozitionarea curentului de aer si incalzirea arctica, au divizat comunitatea stiintifica, dar echipa de la Sheffield sustine ca ambele joaca un rol foarte important in ce se intampla.

Citeste si  Furtună uriașă de zăpadă

Cand jet stream-ul variaza, exista mai multe episoade de vreme extrem de rece. Cand curge intr-o linie dreapta, clar delimitata de la vest la est, conditiile atmosferice de iarna sunt normale. Echipa crede ca aceste descoperiri ar putea fi importante pentru comunitati si afaceri pentru ca ofera informatii despre cand si cum se va schimba vremea.

Petru Stratulat

[sursa]