De ce dormim mai putin si mai adanc?

somnSomnul nostru este mult mai eficient decat cel al „rudelor” evolutive, a demonstrat un nou studiu. Trecem rapid prin stadiile incipiente pentru a ajunge mai repede la cele de somn adanc in timpul carora organismul si mintea se restaureaza.

Datorita evolutiei, avem nevoie de doar 7 ore, in medie, mai putin decat alte primate. Macacul cu coada de porc si lemurul-soarece gri dorm in medie 15 ore pe zi. Lemurii si maimutele intra in etapa REM pentru doar 5% din timpul total de somn, comparativ cu ale noastre 25 de procente.

Cercetatorii de la Duke University au colectat date de la 21 de specii de primate dupa care au cautat tipare in functie de fiecare. Se pare ca oamenii sunt in varful piramidei in privinta eficientei somnului. Noi dormim in medie 7 ore pe noapte, in timp ce cimpanzeii 11.5.

Citeste si  Un pui de somn ar compensa lipsa celui nocturn

Studiul sugereaza ca scaderea duratei somnului a fost cauzata de necesitatea dezvoltarii unor aptitudini sociale si abilitati noi. Au fost analizata 3 triburi de vanatori-culegatori din Tanzania, Namibia si Bolivia, iar cercetatorii au descoperit ca membrii acestora dorm un pic mai mult decat noi.

Informatiile au fost publicate in Evolutionary Anthropology.

[sursa]