Decepția amoroasă poate ucide?

sindromul inimii franteInima franta se pare ca te poate ucide. Takotsubo cardiomiopatia, cunoscuta si ca sindromul inimii frante, este o afectiune recunoscuta pentru prima data de cercetatorii japonezi acum peste 20 de ani si a primit foarte multa atentie de atunci in tarile vestice in special in ultimii 10 ani. TTC afecteaza temporar capacitatea inimii sa pompeze eficient sangele. Cand are loc, pacientul simte aceleasi simptome ca ale unui atac de cord printre care precizam durrea in piept si respiratia sacadata. Mai rar, poate cauza moartea.

Desi simptomatologia este cam aceeasi, cauzele sunt diferite. In timp ce atacul de cord este cauzat de blocarea unei artere coronariene ce alimenteaza muschii cardiaci, mecanismul exact al TTC nu este clar inca. Vorbim de contractii anormale ale ventriculului stang, camera principala de pompare, care nu sunt cauzate de blocarea arterei coronariene. Afectiunea este cercetata de savanti de peste tot in lume, dar este general acceptat faptul ca de vina ar fi partial hormonii stresului, cum este adrenalina.

Ce cauzeaza sindromul?

In cele mai multe cazuri, un stres psihologic sau fizic sever. Afectiunea a fost recunoscuta pentru prima data la femei care au trecut printr-o trauma emotionala cum ar fi decesul persoanei iubite. Gama factorilor de stres este larga, de la evenimente triviale si pana la unele capitale. Cele mai intalnite sunt decesul cuiva drag, probleme la locul de munca, boli psihice, pierderea casei, decesul animalului de companie, aniversarea pierderii persoanei iubite, razboi, cutremur si inundatii, printre altele.

Cine sufera?

Potrivit cercetarilor, TTC este foarte intalnit la femeile aflate la menopauza. Peste 90% din cazuri includ femei intre 65 si 70 ani. Pe masura ce afectiunea a fost cercetata, a fost observata si in alte grupuri cum ar fi femeile tinere, barbati si chiar copii.

Citeste si  Bronzarea perineului. Ce spune Stiinta

Cum este diagnosticat?

Diagnosticarea sindromului se face cand persoana suferinda ajunge la Urgente cu simptome de atac de cord si in urma unei angiografii coronariene pentru a cauta blocaje. In timpul ei, medicii observa ca nu exista asa ceva, dar vor observa contractiile anormale ale ventricului stang. Sindromul se manifesta in cazul a doar 2% dintre persoanele care sunt supuse unei angiografii.

TTC poate cauza moartea dar foarte rar si de obicei impreuna cu o afectiune medicala existenta. Vestea buna este ca recuperarea completa are loc in doar cateva saptamani. Unele persoane pot avea episoade recurente pentru ca inca nu stim cum sa prevenim aparitia sa.

Tratament

Se aplica tratamentul in urma atacului de cord, dar dupa diagnosticare vor aparea modificari in medicatie.

Exista multe dovezi care arata ca emotiile negative, stresul, depresia, furia, frustrarea, panica, frica si anxietatea sunt asociate cu un risc ridicat de probleme cardiace. Este un nou exemplu al efectelor pe care stresul le are asupra sanatatii noastre. Ritmul societatii in care traim transforma treptat sindromul inimii frante intr-o afectiune din ce in ce mai intalnita.

[sursa]