Descopera.ro si goana dupa clickuri

descopera asteroidDupa mai multe asemenea intamplari, am lansat o provocare ascultatorilor de Sound of Science – aceea de a gasi cat mai multe titluri senzationale pe siteurile romanesti de stiinta. Astazi, ne-am izbit de unul demn de site-urile tabloide >>> Un asteroid mare cat un munte se indreapta spre Pamant (LIVE VIDEO). Trebuie precizat faptul ca asteroidul nu este cat un munte ci, probabil, cat un podis, in cel mai bun caz, avand un diametru de maximum 900 metri. Scriu relaxat despre dimensiunile sale pentru ca el nu „se indreapta spre Pamant” ci ne va rata la o distanta de trei ori mai mare decat cea Terra-Luna. Nu mai spun ca LIVE VIDEO nu este deloc live pana diseara, articolul fiind publicat in prima parte a zilei.

Descopera.ro ne-a suparat cu aceasta directie editoriala, gresita din punctul de vedere al eticii jurnalistice, pentru ca s-a pozitionat foarte bine, initial, pe piata site-urilor de stiinta, adunand in timp un trafic impresionant. Din pacate, credibilitatea de care a dat dovada pana la un timp se transforma intr-o goana disperata dupa clickuri.

Iata alte exemple:

  • 10 secrete pentru o relatie fericita
  • Mesajele ascunse din meteoriţi: ce spun acestea despre soarta finală a Pământului?
  • Cercetătorii au identificat cea mai periculoasă poziţie sexuală
  • Ce este această creatură cu aspect înfricoşător, pescuită în Australia?
  • Avantaje şi dezavantaje pentru femeile cu sâni mari. Ce spun cercetătorii?
  • Femeile voluptuoase nasc copii mai inteligenţi
  • Cele 10 reguli ale unei relaţii împlinite. Care este secretul?
  • Trăim în vremuri periculoase: un raport ştiinţific dezvăluie lucruri îngrijorătoare despre planetă
  • Prea multă muncă ne predispune şi la alte excese: legătura alarmantă descoperită de cercetători
  • Pe 30 iunie 2015 vom adăuga o secundă în plus la timpul oficial. Ce probleme pot să apară?
  • Când va avea loc un cutremur devastator în România? Experţii numesc 2015 un „an critic”
  • Vom fi nimiciţi de roboţi? Cercetătorii americani sunt îngrijoraţi de evoluţia inteligenţei artificiale
Citeste si  SpaceX a mai ratat o apuntare

Lista este cu mult mai lunga. Titlurile de mai sus au fost extrase din arhiva descopera.ro de pe 7 ianuarie si pana in prezent. Am invatat la Facultatea de Jurnalism ca titlurile care capteaza cel mai usor atentia publicului sunt cele care apeleaza la instinctul de conservare, deci care induc frica, si cele care au legatura cu sexul, caci, nu-i asa?, sexul vinde. Culmea, este mai usor sa alegi astfel de titluri, si este posibil ca si noua sa ne fi scapat vreunul, lucru pentru care ne cerem scuze, dar in cazul descopera.ro observ o directie clara in a aduna clickuri cu informatii ce tin de „cercetatorii britanici”, subiecte usurele ce tin de reviste destinate gospodinelor. Un titlu corect din punct de vedere jurnalistic ar trebui sa prezinte informatia din articol in doar cateva cuvinte fara a include in nici un fel implicarea autorului (fara intrebari retorice, exclamatii, uimire etc.).

Te indemnam, asadar, sa ne trimiti linkuri senzationale de pe siteuri de stiinta romanesti pe contact[la]soundofscience[pct]info pentru a le bate astfel obrazul.