A fost identificata o falie paralela cu San Andreas

falie
US Geological Survey

La cateva zile dupa ce 200 de cutremure de magnitudine mica au zguduit sudul Californiei, oamenii de stiinta au descoperit dovezi ale existentei unei alte falii ce se situeaza paralel cu San Andreas, una dintre cele mai periculoase din statul respectiv.

Noua falie pare sa se intinda pe sub Marea Salton pe o distanta de 56 km in desertul Colorado pana la vest de falia San Andreas. Acum ca stim ca este acolo, seismologii sunt nevoiti sa refaca toate modelele seismice pentru a incerca sa inteleaga riscurile din zona Los Angeles.

Cunoscuta acum ca Falia „Salton through”, aceasta a fost ascunsa pentru ca este situata sub Marea Salton, un lac sarat urias care s-a format in urma activitatii tectonice din zona.

Echipa de cercetatori de la Scripps Institution of Oceanography si de la Nevada Seismological Laboratory au folosit o gama larga de instrumente printre care si un LiDAR pentru a cartografia straturile de sedimente atat din lac dar si din jurul sau. Existenta unei a doua falii nu inseamna ca zona este una de un risc mai ridicat decat am stiut pana acum ci ar putea explica de ce exista mai putine cutremure decat ne-am astepta. Cercetarile recente au aratat ca regiunea a trecut prin cutremure de 7 grade pe Richter magnitudine o data la 175-200 de ani in ultima mie de ani, dar asa ceva nu s-a mai intamplat de 300, iar specialistii cred ca va urma unul mare. Acum, acestia trebuie sa inteleaga ce rol a jucat a doua falie in tot sistemul tectonic din acea regiune.

Citeste si  Foc pe cer: aurora australa in traditiile antice

Petru Stratulat

[sursa]