Fizicienii tocmai au „nedescoperit” un compus metalic important
Da, ati citit bine. Oamenii de stiinta au nedescoperit un compus metalic important. Cu alte cuvinte, au realizat ca ceea ce descoperisera in trecut nu exista, de fapt – carbura de tehnetiu.
Probabil ca aceste cuvinte nu inseamna nimic pentru tine, dar sunt chiar importante pentru ca acesti compusi din carburi vor schimba foarte mult numeroase industrii. Imagineaza-ti o pelicula care imbunatateste uneltele sau un compus care grabeste reactiile chimice. Trebuie ca mai intai sa intelegem cum functioneaza, iar acest prim pas, cel al nedescoperirii, este un pas in directia buna…
Sa facem unul inapoi, pentru o secunda, pentru ca nu stim inca ce este tehnetiul si ce, Doamne iarta-ne, este carbura.
Tehnetiul este un metal de tranzitie cu numar atomic 43 in tabelul periodic al elementelor, ce nu are izotopi stabili, ceea ce insemana ca toate formele sale sunt radioactive. Metalele de tranzitie sunt elemente care creeaza legaturi precum fier si cupru. Spre deosebire de elementele comune, tehnetiul este incredibil de rar in natura si a fost pana acum, aproape intotdeauna, sintetizat in laborator. Acest lucru este interesant in sine, dar cand un metal se leaga de carbon, formeaza ceea ce noi cunoastem ca fiind carbura, ceva mult mai interesant pentru multi oameni pentru ca aceasta este o substanta incredibil de dura si rezistenta la caldura.
Asa ca inginerii cred ca acestea vor fi bune pentru instrumentele de taiat, iar chimistii sunt foarte interesati de ele pentru ca au abilitati catalitice precum platina, doar ca sunt mult mai ieftine.
Totul e frumos, dar noi inca nu stim prea multe lucruri despre carburile metalice de tranzitie, motiv pentru care o echipa a pretins ca a sintetizat prima carbura de tehnetiu acum cativa ani. Vestea a fost primita cu scepticism si nimeni nu a putut sustine daca acest compus exista sau nu.
Acum, o echipa de la Institutul de Fizica si Tehnologie de la Moscova a folosit un algoritm pentru a crea un model pentru o gama larga de carburi metalice de tranzitie pentru prima data si a demonstrat ca este imposibila existenta carburii de tehnetiu. Au calculat doi parametri cheie pentru fiecare carbura: energia legaturilor atomice din metale si energia necesara introducerii carbonului in plasa legaturilor atomice. Daca energia necesara introducerii carbonului este prea mare, carbura este instabila si nu se poate forma, iar acesta este cazul tehnetiului.
„Deci, grupul precedent ar fi confundat urmele pure ale elementului cu cele ale carburii de tehnetiu” – raport
Studiul nu este important pentru ca a „nedescoperit” un compus ci pentru ca paveaza drumul spre cercetari ulterioare efectuate asupra carburilor metalice de tranzitie si pentru ca face putina ordine in modul in care putem identifica in viitor ceea ce ne intereseaza.
Studiul a fost publicat in RSC Advances.
Nota: Ne cerem scuze pentru eventualele greseli de traducere, in special in cazul termenilor folositi in chimie. Va invitam sa ne corectati printr-un comentariu ca, in acest mod, sa ne ajutati la corectarea acestui articol care pe noi ne-a entuziasmat maxim! 🙂
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.