Foto: Terra pe cerul planetei Marte

terra de pe marteRoverul Curiosity a trimis această fotografie în urmă cu mai mult timp și ne-am gândit să o împărtășim cu voi. Este o imagine care surprinde planeta Pământ pe cerul marțian alături de Luna noastră dragă.

Curiosity a fotografiat Terra de pe Marte pe 31 ianuarie 2014. Roverul a urmărit apusul soarelui și apoi a fotografiat planeta Pământ după 80 de minute.

„Un observator uman cu o vedere normală ar putea vedea cu ușurință Terra si Luna ca pe două stele luminoase” – NASA

Imaginile sunt nealterate, dacă nu punem la socoteală scoaterea efectelor razelor cosmice. Fotografiile au fost făcute în a 529-a zi pe suprafața marțiană. Roverul de 2.5 miliarde de dolari explora craterul Gale încă din august 2012 și nu este singurul care a fotografiat planeta noastră de pe Marte. În 2004, roverul Spirit a făcut o fotografie de tipul „you are here”, iar aceasta a marcat primul moment în care o probă a surprins Terra de pe suprafața altui obiect, în afară de Lună.

Citeste si  Apă în stare lichidă ar putea exista pe Marte. Sau nu.

Sonda Cassini a fotografiat și ea Pământul, dar de mult mai departe și de mai multe ori. Proba Messenger a NASA și-a întors obiectivul spre planetele Sistemului Solar pentru a le fotografia așa cum sunt ele văzute de pe Mercur. Totuși, cea mai faimoasă imagine realizată de la distanță este „The Pale Blue Dot, capturată de sonda Voyager 1, lansată de NASA în 1990.

Această prezentare necesită JavaScript.

[sursa]