Holograma care poate fi atinsa

holograma tactilaHologramele 3D tactile sunt o realitate datorita savantilor japonezi care au folosit lasere foarte puternice pentru a produce holograme care pot fi simtite fizic si care raspund la atingere.

Potrivit voluntarilor care au testat hologramele, mirajul tehnic provoaca senzatii la atingere precum smirghelul sau un mic soc static. Oamenii de stiinta au creat puncte luminoase de plasma intitulate voxeli prin focalizarea energia unui laser pentru a ioniza aerul din jur.

Laserele folosite de echipa de la Universitatea din Tsukuba sunt unele speciale care transmit lumina in secvente intre 30 si 270 femtosecunde. O femtosecunda reprezinta un cvadrilion dintr-o secunda, adica o mie de trilioane-a parte a unei secunde. Impreuna cu un modulator spatial, o oglinda si un scanner Galvano, echipa Digital Nature Group a reusit sa creeze of orma de 1 cm cub cu o rezolutie de 200.000 de puncte pe secunda. Numarul mare de puncte inseamna ca holograma raspunde in timp real la atingeri si adauga un nivel ridicat de interactivitate cu ajutorul unei camere plasate dedesubt, care monitorizeaza miscarile degetelor si mainilor.

Citeste si  Observarea luminii prin materiale opace

[sursa]