Homeopatia si dovezile

As putea adauga „baba si mitraliera”, daca sunteti familiarizati cu vorba auzita in copilarie. Cu alte cuvinte, avem parte de o ramura „milenara” a medicinii, una care apeleaza la remedii naturiste pentru a trata diferite afectiuni. Totul ok, pana aici. Natura ne ofera foarte multe remedii si e bine sa tinem cont de ce are sa ne ofere.

Homeopatia este un subiect destul de acid, cu tabere inflacarate de ambele parti, dar stiinta invinge, ca intotdeauna. Intr-o discutie aprinsa avuta cu un foarte bun prieten, pe care continuu sa-l apreciez, chiar daca ne contrazicem pe acest subiect, mi-a cerut linkuri spre studiile care spun ca homeopatia nu functioneaza, si le-am gasit. Mai exact, este vorba despre un meta-studiu, care a analizat 176 de studii invidiuale importante care spuneau ca homeopatia functioneaza. Meta-studiul a verificat acele studii, daca au fost facute cu buna-credinta, riguros, daca au respectat metodologia, daca sunt biased si asa mai departe. Concluzia celor de la National Health and Medical Research Council din Australia a fost ca „there is no reliable evidence that homeopathy is effective for treating health conditions”.

Citeste si  Homeopatia

National Health and Medical Research Council Australia este un organism creat in 1926 sub denumirea de atunci de The Federal Health Council. Extensia site-ului este .gov.au, iar asta imi ofera inca o garantie ca sursa este una cat se poate de credibila.

Pe continentul nostru, Franta inceteaza subventionarea homeopatiei pentru ca nu exista dovezi care sa ateste faptul ca aceasta functioneaza, dupa ce si Marea Britanie a incetat finantarea acestei ramuri milenare.

Asadar, putem concluziona ca nu exista dovezi cum ca homeopatia ar functiona? Ma refer strict la dovezi ce vin din studii clinice verificate de alte studii clinice independente, nu de experienta proprie a cuiva.

Surse: