Hubble a descoperit un satelit în Sistemul Solar!
Dupa ce a aparut o galaxie aparent de nicaieri, orbitandu-ne, acum aflam de un satelit abia descoperit fix in fata ochilor nostri. A fost observat orbitand a doua planeta pitica, la nivelul luminozitatii, Makemake, cu mult mai departe decat Pluto in Centura Kuipert. Diametrul – 161 km. Despre ce este vorba si de ce ne-a luat atat de mult timp sa descoperim un asemenea obiect in curtea noastra?
Se pare ca acest satelit, botezat temporar S/2015 (136472) 1, sau pe scurt MK 2, a stat ascuns pentru ca este foarte intunecat. Ca in cazul galaxiei descoperite recent, satelitul reflecta foarte putin din lumina pe care o primeste si a fost dificil de detectat avand in vedere stralucirea lui Makemake. Este de 1.300 ori mai intunecat decat planeta pitica. Mult timp s-a crezut ca Makemake este singura planeta pitica fara sateliti.
Abia cand astronomii au indreptat telescopul Hubble spre Makemake pentru mai mult de doua ore in aprilie anul trecut, satelitul a aparut in toata splendoarea sa. In timp ce astronautul Alex Parker revizuia datele la Southwest Research Institute din Texas, a observat un punct difuz miscandu-se in jurul lui Makemake la o distanta de 20.900 km. Era sigur ca cineva a mai detectat obiectul. Si-a intrebat colegul, Marc Buie, iar acesta a raspuns: „Exista un satelit in datele Makemake?”
Cercetatorii vor acum sa foloseasca Hubble pentru a studia mai mult si pentru a intelege orbita lui MK2 in speranta de a-i afla compozitia si densitatea.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.