Hubble a descoperit un satelit în Sistemul Solar!

mk2Dupa ce a aparut o galaxie aparent de nicaieri, orbitandu-ne, acum aflam de un satelit abia descoperit fix in fata ochilor nostri. A fost observat orbitand a doua planeta pitica, la nivelul luminozitatii, Makemake, cu mult mai departe decat Pluto in Centura Kuipert. Diametrul – 161 km. Despre ce este vorba si de ce ne-a luat atat de mult timp sa descoperim un asemenea obiect in curtea noastra?

Se pare ca acest satelit, botezat temporar S/2015 (136472) 1, sau pe scurt MK 2, a stat ascuns pentru ca este foarte intunecat. Ca in cazul galaxiei descoperite recent, satelitul reflecta foarte putin din lumina pe care o primeste si a fost dificil de detectat avand in vedere stralucirea lui Makemake. Este de 1.300 ori mai intunecat decat planeta pitica. Mult timp s-a crezut ca Makemake este singura planeta pitica fara sateliti.

Citeste si  NASA publică noi indicii ale existenței jeturilor de apă pe Europa

mk2 makemake

Abia cand astronomii au indreptat telescopul Hubble spre Makemake pentru mai mult de doua ore in aprilie anul trecut, satelitul a aparut in toata splendoarea sa. In timp ce astronautul Alex Parker revizuia datele la Southwest Research Institute din Texas, a observat un punct difuz miscandu-se in jurul lui Makemake la o distanta de 20.900 km. Era sigur ca cineva a mai detectat obiectul. Si-a intrebat colegul, Marc Buie, iar acesta a raspuns: „Exista un satelit in datele Makemake?”

Cercetatorii vor acum sa foloseasca Hubble pentru a studia mai mult si pentru a intelege orbita lui MK2 in speranta de a-i afla compozitia si densitatea.

[sursa]