Intelegerea materiei intunecate

dark_matter_largeSavantii au stiut dintotdeauna ca materia intunecata exista, orchestrand Universul in liniste, intrand in compozitia structurii si influentand foarte mult deplasarea acestuia. Intrebari precum „ce este materia intunecata?” sau „cum arata aceasta?” raman inca fara raspuns, chiar daca au fost facute multe experimente, aproape toate in van.

Cu putin noroc, acest lucru s-ar putea schimba. Cu un detector de 10 ori mai puternic decat cele utilizate in prezent, trei experimente abia finantate vor aduce, spera comunitatea stiintifica, putina lumina asupra materiei intunecate.

„E ceva ce nu intelegem din principiile de functionare ale Universului. Cand teoreticienii pun pe hartie toate modurile in care materia intunecata ar interactiona cu noi, isi dau seama ca ar fi trebuit sa o fi detectat deja. Asa ca, desi nu am facut-o inca, sigur este un mesaj acolo pe care inca nu l-am descifrat”, a declarat Enectali Figueroa-Feliciano, profesor de fizica de la Institutul pentru Astrofizica si Cercetari Spatiale Kavli MIT.

Citeste si  Un candidat pentru materia întunecată

Primul experiment, intitulat Axion Dark Matter Experiment, cauta un anumit tip teoretic de materie intunecata intitulat Axion, o particula foarte usoara care se transforma in foton in interiorul campului magnetic format. Uneltele gasirii axionului exista.

Celelalte doua experimente cauta un fel diferit de materie intunecata intitulat WIMP, abreviere de la Weakly Interacting Massive Particle. Altfel spus, wimpul interactioneaza cu noi foarte rar si foarte putin. Experimentul LUX, Large Underground Xenon, demarat in 2009, primeste acum un ungrade ce-i va mari sensitivitatea in fata wimpurilor cu masa mare.

Ideal ar fi, spun savantii, ca materia intunecata sa fie compusa dintr-o treime axioni, o trieme wimpi cu masa mica si o treime wimpi cu masa mare.

[sursa]