14 dec, 1962 – Prima trecere a sondei Mariner 2 pe langa Venus

mariner 2Mariner 2 a fost prima misiune interplanetara incununata cu succes. Lansata pe 27 august 1962 cu ajutorul unei rachete Atlas-Agena, Mariner 2 a trecut la 34.000 km distanta de Venus si a trimis informatii pretioase despre spatiul interplanetar si atmosfera venusiana. Mariner 2 a inregistrat temperatura planetei pentru prima data, afland cu aceasta ocazie ca este foarte fierbinte (500 grade Celsius). Experimentul vantului solar a fost primul care a masurat densitatea acestuia, viteza, compozitia si variatia in timp.

Alte misiuni ulterioare au explorat Venus, detectand activitatea electrica, fapt confirmat de sonda Venus Express a Agentiei Spatiale Europene.

America isi revenea dupa criza rachetelor din Cuba. The Beatles abia inregistrasera primul hit ce a urcat e locul 1 in topuri, „Please, Please Me”. La Pasadena, pulsul creste in timp ce un telex incepe sa scuipe hartii cu informatii de la o distanta de 36 milioane de km trimise de Mariner 2 cu o viteza de doar cativa biti pe secunda in timp ce sonda se apropia de planeta Venus. Dupa cateva ore, intalnirea celor doua ajunge la final, iar datele continua sa curga.

Citeste si  Document NASA: motorul EM Drive functioneaza

Este un moment incredibil pentru JPL si intreaga America. Dupa 5 ani in care SUA si Rusia au fost precum soarele si pisica in cursa spatiala, americanii reusesc prima trecere pe langa o planeta. Mariner 2 a deschis o noua era, decenii pline de misiuni indraznete ce au explorat toate planetele sistemului solar.

Mariner 2 nu a fost deloc o misiune usoara. Misiunea a indurat multe crize catastrofale. Un inginer de la JPL a spus ca sonda abia functiona. La cativa ani dupa trecerea pe langa Venus a fost denumita „Misiunea celor 7 miracole”. A fost un succes ce aproape a esuat.

Surse

NASA
JPL