Metoda noua de desalinizare a apei

desalinizarea apeiOamenii de stiinta au creat un sistem care utilizeaza un soc electric pentru a extrage sarea si alte impuritati din apa sarata sau contaminata si spun ca ar putea fi adus la scara mare in statii de desalinizare sau purificare a apei, cum ar fi a celei utilizate in extractia gazelor de sist.

Cunoscuta si ca electrodializa prin socuri, tehnica aplica socuri electrice unui flux constant de apa. Curentul interactioneaza cu particulele de sare, separandu-le de apa si trimitandu-le pe conducte separate. Principiul nu a fost inca perfectionat.

O tehnica populara este osmoza inversata, care separa moleculele de apa de particule mai mari, cum ar fi sarea sau impuritatile, dar filtrele folosite se infunda usor, limitand capacitatea sistemului. Fierberea pentru a separa impuritatile suna extrem de simplu, dar necesita multa energie, iar oamenii de stiinta incearca sa reduca foarte mult costurile.

Inginerii de la MIT s-au decis sa abordeze diferit problema, si au investigat ce se intampla cand amesteci apa cu electricitatea. Apa salina sau contaminata este trecuta printr-un material ieftin poros numit frita, facut din particule de sticla, membrane flexibile si electrozi. Pe masura ce curge, un curent electric este aplicat apei si interactioneaza cu sarea continuta.

Citeste si  Primul astronaut care va savura mancare premiata Michelin in Spatiu

Sistemul se bazeaza pe conceptul de desalinizare a apei dar are o diferenta fundamentala. In sistemele bazate pe osmoza inversa, apa murdara sau sarata trece prin membrane speciale care captureaza particulele de sare si alte impuritati. In sistmeul celor de la MIT, membranele sunt utilizate si ca bariere pentru contaminanti, doar ca apa nu trece prin ele ci peste ele.

[sursa]