Un neurolog încearcă să valorifice potențialul minții inconștiente
Creierele noastre sunt mecanisme uimitoare capabile sa stocheze la fel de multe informatii cat tot internetul si sa managerieze tot ce facem, spunem si gandim. Nu suntem… constienti… de puterea partii inconstiente a creierului, acea zona care raspunde de actiuni si alte informatii neurologice la care nici macar nu ne gandim.
Ii spui creierului sa citesti cuvintele acestea pe rand? Normal ca nu, si asta este o dovada a mecanismelor inconstiente. Chris Baraniuk de la BBC Future a investigat stiinta din spatele creierului inconstient, si cat de mult ne putem baza pe acesta, si spune ca ar exista metode de a valorifica potentialul lui.
In primul rand, ai in vedere exercitiile prezentate in videoul de mai jos. Campionii, caci exista, isi desfasoara rutina in mod automat, internalizand actiunile necesare. In acest video vei vedea scanari cerebrale ale unui campion in varsta de doar 10 ani. Activitatea sa cerebrala este minima, pe cand a noastra, facand aceleasi actiuni, ar trebui sa fie pana la cer.
Acelasi tip de procesare incosntienta apare cand suntem pe terenul de fotbal, cand calculam o operatie de algebra, cand alegem o tabara politica sau alta sau cand dorim sa intelegem cat de atractivi suntem pentru sexul opus.
„Exista o dezbatere in acest domeniu privind eficacitatea constientului. Pana la momentul in care mintea constienta inregistreaza ceva, este intotdeauna ultima care afla?” – David Eagleman, neurolog american
https://youtu.be/-nhRPVWM9A0
Eagleman crede ca operatiunile inconstiente sunt mai importante decat credem. Daca putem intelege mai mult mintea noastra si cum functioneaza dincolo de constient, am ajunge sa tratam dependentele si mari performantele.
Chris Baraniuk subliniaza cateva exemple de actiun inconstiente: reactiile imediate la adresa semnelor de circulatie si acei termeni folositi in mod voit in spoturile publicitare si campaniile de marketing.
Reactionam la anumite imagini si cuvinte la un nivel mai adanc fara a fi necesara activarea mintii constiente. Cercetarea lui Eaglemen se afla inca in etapa nepublicata dar promite sa dezvaluie procesele care au loc sub suprafata mintii.
„Mintea constienta, cea care isi incepe activitatea cand te trezesti dimineata, este cel mai mic element din capul tau. Este precum o debara intr-o ditai vila” – Eaglemen
El este interesat si de cum pot oamenii controla aceste simturi. Acum putem percepe doar 1 trilionime a undelor de lumina.
„Modul in care percepem realitatea este influentat de biologie.”
Cercetarea proceselor neuronale sugereaza ca am putea crea noi interfete care sa ne ajute sa percepem informatia la care organismul nostru nu are acces in mod normal.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.