Misiune istorică pentru SpaceX – prima reutilizare a unei rachete

SpaceX
Foto: SpaceX

SpaceX va lansa astăzi în spațiu, la bordul rachetei Falcon 9, un satelit de comunicații aparținând unei companii private. Ce deosebește această lansare de restul misiunilor SpaceX este faptul că racheta la bordul căreia va fi lansat satelitul a mai fost lansată o dată în spațiu și a revenit cu succes înapoi pe Pământ.

Pe 8 aprilie 2016, racheta Falcon 9 a fost lansată într-o misiune de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale. După 9 minute de la lansare, prima treaptă a rachetei s-a întors înspre Pământ și a aterizat vertical pe platforma denumită ”Of Course I Still Love You”, în Oceanul Atlantic, marcând prima aterizare verticală pe o platformă  plutitoare și cea de a doua aterizare cu succes a unei rachete lansate de SpaceX în spațiu.

Aceeași treaptă a rachetei, folosită deja pe 8 aprilie 2016, va lansa astăzi în spațiu misiunea SES-10, misiune de plasare a unui satelit de comunicații pe orbită, urmând să se întoarcă înapoi pe Pământ și să aterizeze pe platforma ”Of Course I Still Love You” în Oceanul Atlantic.

Citeste si  O camera GoPro lasata sa cada din Spatiu

Dacă ziua de azi nu va fi prielnică lansării, SpaceX mai are o ferestră de lansare sâmbătă, pe 1 aprilie 2017.

Misiunea SES-10 va marca un moment istoric pentru SpaceX – momentul ce va demonstra viabilitatea întregului concept al companiei, bazat pe reutilizarea rachetelor cu scopul de a diminua în timp costurile de lansare și de a face posibilă călătoria spre Marte.

Anca Stănescu