Mister interstelar elucidat de simulari computerizate

141211115658-largeMisterul formarii stelelor a fost rezolvat de simularile realizate de un super-computer. Astrofizicienii au vazut ca activitatea stelelor, cum ar fi exploziile super-nova sau insasi lumina stelelor, joaca un rol crucial in formarea altor stele si in evolutia galaxiilor.

Misterul incepe in spatiul interstelar, unde gasim nori imensi de molecule, in principal de hidrogen, cu masa a mii si milioane de Sori. Acesti nori se condenseaza, dand nastere stelelor.

Ce i-a pus in dificultate pe astrofizicieni in 1970 e ca doar o mica parte din acesti nori se transforma in stele. Cele mai bune simulari computerizate au prezis ca norii se racesc si formeaza, in totalitatea lor, in cele din urma, stele.

Citeste si  Gravitatia a impiedicat Universul sa se prabuseasca

Au simulat la inceput formarea unor stele solitare in zone restranse ale unei galaxii pentru a observa fiecare explozie. Asa poti construi un model pentru formarea unei intregi galaxii. In acest mod poti simula formarea unei bucati din Univers si tot asa.

Savantii vor sa ajunga sa simuleze formarea unor galaxii intregi cu gaura neagra super-masiva in centru pentru a vedea cum acestea ajung sa fie consumate de aceasta.

[sursa]