Neuroni artificiali invatati de savanti sa comunice

artificial-intelligenceSpre deosebire de computere, care vin cu un software pre-instalat ce contine milioane de linii de cod, oamenii nu se nasc echipati cu vreun „software” de limbaj pre-instalat in creier. Cum invatam sa comunicam in lumea reala?

Pentru a intelege mai bine procesul, o echipa formata din oameni de stiinta din Italia si Marea Britanie a creat o retea de neuroni artificiali capabili sa reproduca ceea ce oamenii fac in mod automat. Noul sistem cognitiv este format din 2 milioane de neuroni artificiali, mult mai putini decat sutele de miliardele de neuroni prezenti in creierul uman, dar sunt indeajuns de multi pentru ca reteaua artificiala sa invete cum sa comunice, cum sa converseze cu un interlocutor uman.

Sistemul a primit numele de ANNABELL de la Artificial Neural Network with Adaptive Behaviour Exploited for Language Learning. Are scopul de a reproduce premisa teoretica potrivit careia creierul uman dezvolta abilitati cognitive superioare de la zero prin interactiunea cu mediul inconjurator. Potrivit oaemnilor de stiinta, succesul retelei in procesarea limbajului a confirmat asta. Au adresat 1500 de intrebari pana cand reteaua a reusit sa emita 500 de raspunsuri pe cont propriu. Puteti accesa un exemplu de conversatie aici.

Citeste si  Inteligența artificială și-a inventat propria limbă

Pe scurt, ANNABELL se foloseste de plasticitatea sinaptica pentru a invata cum sa controleze semnalele care actioneaza portile neuronale, care controleaza fluxul informatiei in creierul artificial al sistemului. In momentul acesta, ANNABELL comunica la nivelul unui copil de 4 ani. Urmatorul pas va fi includerea retelei intr-un robot pentru a-i testa interactiunea cu oamenii.

[sursa]