Nu, Wi-Fi nu cauzează cancer!

telefon mobilWi-Fi, reteaua invizibila de comunicatii, se afla peste tot. Aceasta omniprezenta a dus la o ingrijorare tot mai mare cu privire la problemele de sanatate pe care aceasta le-ar putea cauza. Nu exista nici o dovada ca Wi-Fi ne-ar dauna in vreun fel.

Wi-Fi este modul in care doua device-uri comunica prin unde radio. Frecventa acestor unde radio este cu mult mai mare, intre 2.4 si 5 ghz, decat transmisiunile radio FM, care tind spre valori intre de 10 si 100 de ori mai mici. Cum frecventa este legata in mod direct de energia undei, cu cat este mai inalta frecventa, cu atat energia este mai mare.

Corpul uman contine sisteme care se bazeaza pe semnale electrice, cum sunt inima si creierul. Radiatia energetica ar putea sa le influenteze, avand consecinte grave din punct de vedere medical. Anumite surse de radiatii, cum sunt razele X, pot afecta ADN-ul si astfel pot genera cancer.

Exista, asadar, dovezi care sa sugereze ca radiatia retelelor wi-fi, cunoscuta si ca radiatie de radiofrecventa, poate cauza astfel de probleme? La o intalnire recenta a International Agency for Research on Cancer (IARC) s-a decis ca radiatia de radiofrecventa poate fi maligna, cu sanse in dezvoltarea cancerului. Este clasificata drept cancerigen de clasa 2B, dar acest lucru nu dovedeste un pericol real.

Wi-Fi-ul se afla in aceeasi categorie cu cafeaua, tamplaria, muraturile, toate posibili cancerigeni. Includerea in aceasta categorie inseamna ca posibilitatea aparitiei cancerului nu este exclusa, dar ca legatura nu a fost inca demonstrata.

Citeste si  Noi teste clinice: leucemia terminală, aproape vindecată

Telefoanele mobile utilizeaza radiatia de radiofrecventa cu energie comparabila cu Wi-Fi-ul. Exista foarte multe studii care investigheaza legatura dintre utilizarea telefoanelor mobile si problemele de santate, chiar tumorile cerebrale. Desi unele au sugerat o legatura intre cei care utilizeaza foarte mult telefonia mobila si tumori, aceasta ar putea fi explicata de modul in care a fost derulat studiul.

De fapt, studiile care par a demonstra o legatura intre cancerul cerebral si expunerea la radiatia de radiofrecventa s-au dovedit a fi firave sau viciate. Adevarul este ca marile studii nu au gasit nici o legatura intre telefoane mobile sau Wi-Fi si boli in cazul adultilor, copiilor sau chiar al animalelor.

Frecventa nu are destula energie pentru a fi daunatoare. Cei cativa cercetatori care au anuntat initial legatura la ABC Catalyst sunt constienti de marea de radiatii produse de telefoanele mobile si retelele wi-fi, dar chiar si ei recunosc faptul ca nu exista dovezi care sa traseze o legatura intre ele.

Unii sustin ca sunt hipersensibili la wi-fi, avand simptome precum dureri de cap, greata si oboseala. OMS a concluzionat ca aceasta hipersensibilitate nu este un fenomen real.

In concluzie, ai sanse mai mari sa faci cancer din cauza unui morcov decat din cauza wi-fi-ului.

[sursa]