O sonda spatiala incaseaza in premiera o unda de soc

150218141313-largePe 8 octombrie 2013, o explozie de la suprafata Soarelui a trimis o unda de soc prin Sistemul Solar cu o viteza supersonica. A trecut pe langa Mercur si Venus, a lovit Luna si apoi a ajuns langa Terra. Campul nostru magnetic a fost grav avariat provocand chiar un sunet in jurul planetei.

Sondele Van Allen, doua identice care se afla undeva in centura de radiatii in interiorul campului magnetic al Terrei, au capturat efectele undei de soc inainte si dupa ce au lovit din plin.

Oamenii de stiinta de la MIT au analizat informatiile sondelor si au observat un efect dramatic in ce a urmat undei. Pulsul magnetosonic a durat un minut si a strabatut centurile de radiatii ale Terrei accelerand unele particule pana la energii ultrainalte. Savantii spun ca acestea sunt particule foarte usoare, dar care sunt ultrarelative si intitulate electroni ucigasi pentru ca pot trece printr-un satelit. Pot fi accelerate, iar numarul lor se poate inzeci in doar un minut. Au putut observa intreg procesul in timp ce acesta avea loc.

Citeste si  Soarele ar fi consumat o super-Terra

[sursa]