Obiect neasteptat ce orbiteaza galaxia noastra

virgo

Oamenii de stiinta au descoperit o galaxie pitica ascunsa ce orbiteaza Calea Lactee si care ar putea schimba modul in care intelegem cum materia intunecata tine galaxiile laolalta.

Motivul pentru care aceasta galaxie a fost pana acum ascunsa are legatura cu luminozitatea ei foarte scazuta. Este galaxia-satelit cu cea mai mica emisie de lumina din cate am descoperit pana acum, iar descoperirea ei sugereaza ca ar mai exista si altele.

Intelegerea acestor galaxii-satelit ar putea fi cheia intelegerii modului in care s-au format galaxiile si a rolului materiei intunecate in conservarea lor. Stim deja de aproape 50 de galaxii care orbiteaza Calea Lactee dintre care 40 sunt cu o luminozitate scazuta, pe care le-am pus in categoria galaxiilor pitice sferoidale.

Citeste si  Perseide – cea mai cunoscută ”ploaie de stele” a fiecărui an

Cincizeci de galaxii ar putea parea mult, dar problema e ca intelegerea noastra a materiei intunecate sugereaza ca ar putea exista sute care ne-ar orbita. Este ceea ce cunoastem ca fiind problema satelitului lipsa, iar pana acum astronomii nu au putut explica ce se intampla. Fie intelegerea noastra a materiei intunecate este gresita, ori cei mai multi sateliti se ascund foarte bine.

[sursa]