Oamenii de stiinta au racit un obiect sub limita fizicii cunoscute

Pentru prima data, fizicienii au racit un obiect mecanic pana la o temperatura mai scazuta decat stiam ca este posibil, sub limita cuantica, distorsionand limitele cunoscute ale fizicii.

Prin intermediul unei tehnici noi, echipa a reusit sa raceasta un obiect microscopic pana la 360 microKelvin, de 10.000 de ori mai rece decat vidul spatiului. Este cel mai rece obiect de pana acum, cu mult sub limita naturala.

Obiectul este format dintr-o membrana din aluminiu, iar cercetatorii l-au dus la mai putin de o cincime de quantum mai jos decat stiam ca permit legile fizicii. Un quantum este folosit pentru a descrie un pachet de energie dintr-un foton. Oamenii de stiinta spun ca tehnica aceasta noua este atat de puternica incat ar putea, teoretic, sa raceasca obiectele pana la zero absolut, sau zero Kelvin, temperatura la care materia este dezbracata de toata energia si de toata vibratia.

De regula, cand cercetatorii racesc obiectele ei folosesc laserele pentru a incetini miscarea atomilor, ceea ce scade vibratiile termice dintr-un material. Cu cat este mai organizata lumina laserului, cu atat poate raci si mai mult suprafata, dar aceasta tehnica duce totul mai departe si foloseste lumina organizata pentru reduce si mai mult vibratia.

Citeste si  Campuri de forta si camere de staza NASA

Squeezed Light este un tip de lumina cu mult mai organizata intr-o singura directie. Inlatura zgomotul cuantic, adica fluctuatiile luminii, transformandu-le intr-un aspect ce nu influenteaza in nici un mod experimentul. Acest gen de lumina este folosit in criptografia cuantica, iar acum este pentru prima data cand credem ca poate raci materia, si iata ca cercetatorii au avut dreptate.

[sursa]