Picaturi pentru night-vision

night-visions_1024O echipa de biochimisti din Statele Unite a dezvoltat niste picaturi de ochi care fac posibila vederea nocturna la oameni, la peste 50 m distanta, pentru mai multe ore.

Grupul numit “Science for the Masses” a decis sa experimenteze cu o substanta naturala, produsa de animalele marine de mare adancime, numita Clor e6 (Ce9). Substanta este folosita de multi ani in medicina, in tratamente impotriva cancerului sau a bolilor de ochi degenerative.

Cercetatorii, care se autointituleaza “bio-hackeri”, au decis sa testeze daca aceasta substanta poate fi folosita pentru a imbunatati vederea unui ochi sanatos. Ideea, patentata inca din 2012, sustine ca prin adaugarea unui mix de Ce6, insulina, solutie salina si sulfoxid de dimetil s-ar putea imbunatati, la om, vederea pe timp de noapte.

night visionPentru a putea testa solutia, unul dintre cercetatori, Gabriel Licina, s-a oferit voluntar.

Inainte de procedura propriu-zisa, ochii voluntarului au fost spalati cu solutie salina, apoi fixati deschisi pentru a impiedica reactia de clipire. Cu ajutorul unei micropipete i-au fost administrate picaturile, cate 50μl (microlitri), in fiecare ochi, de 3 ori.

Citeste si  Prima coliziune in cel mai mare accelerator din istorie

Pe parcursul testului, Licina a purtat lentile de contact negre si ochelari de soare, pentru a reduce cantitatea de lumina care patrunde in ochi.

Pentru testare, Licina si inca 4 subiecti au fost plasati intr-un mediu cu bezna totala. Dupa aproximativ o ora voluntarul a inceput sa distinga obiecte si forme la 10 m departare, in scurt timp ajungand sa vada la o distanta de peste 50m. Licina a reusit sa recunoasca si sa identifice obiecte, numere, litere si forme, miscandu-se pe fundaluri de culori diferite.

Subiectii au fost apoi plasati intr-o padure, la 50m unul fata de celalat si rugati sa-si identifice colegii cu ajutorul unui laser de buzunar. Licina a reusit sa-i identifice pe toti, in timp ce colegii acestuia nu au reusit sa-si identifice coechipierii decat in proportie de 33%.

[sursa]