S-ar putea ca astronomii sa fi gasit „Planeta 9”

planeta 9O cautare crowdsourced, ce a durat 3 zile, a gasit patru posibile candidate pentru „postul” de „Planeta 9”. Initiativa a fost parte a proiectului Zooniverse Citizen Science Project, desfasurat in timp real si intr-un broadcast BBC Stargazing si a fost condus de Siding Spring Observatory de la Universitatea Nationala Australiana.

Aproape 60.000 de persoane din toata lumea au participat la aceasta cautare care nu doar ca a gasit 4 candidate dar a ajutat si la clasificarea a peste 4 milioane de obiecte. Participantii au lucrat cu datele furnizate de telescopul SkyMapper al observatorului Siding Spring.

Proiectul a fost condus de cercetatorul Brad Tucker, de la Universitatea Nationala Australiana. Alti cercetatori de la aceasta institutie il sustin in ideea in care initiativa este una care cu siguranta va produce efecte benefice pentru comunitatea astronomica.

In 2016, Brown si colegul sau Konstantin Batygin au descoperit ca orbitele unor obiecte din Centura Kuiper sunt influentate de un corp masiv. Aceasta a fost o dovada indirecta ca o planeta de dimensiunea lui Neptune ar exista in Sistemul nostru Solar dincolo de Pluto. Gasirea acestei planete, insa, se dovedeste a fi un task dificil.

Citeste si  Nori de gaz si stele aflate in formare

Probabil este de 1.000 de ori mai putin stralucitor decat Pluto. Echipa a trebuit sa se foloseasca de date vechi pentru a face observatii noi, iar aici a intrat in scena proiectul de crowdsourcing.

Cu ajutorul a zeci de mii de voluntari, care au trecut prin sute de mii de imagini capturate de SkyMapper, a fost realizata o munca de 4 ani in astronomie in doar 3 zile. Un voluntar, Toby Roberts, a facut peste 12.000 de clasificari. Echipa de la universitate continua cautarile pentru a confirma daca unul dintre aceste obiecte ar fi Planeta 9.

[sursa]