Pluto inca este o planeta – Administratorul NASA

Sambata a fost o zi importanta pentru ca s-au implinit 13 ani de cand Pluto a fost retrogradat de la stadiul de planeta la cel de planetoid sau planeta pitica, dar nu toata lumea a fost de acord cu Uniunea Internationala de Astronomie, iar administratorul NASA, Jim Bridenstine, s-a adaugat corului de voci care sustin reintrarea lui Pluto in clubul select al planetelor din Sistemul nostru Solar.

Ca sa stiti, in opinia mea Pluto este o planeta. Puteti scrie ca administratorul NASA a declarat ca Pluto este din nou o planeta. Asta am invatat despre ea.

Acum, asta nu schimba nimic in mod oficial. Cand Uniunea a scos Planeta din lista planetelor, practic au redefinit planetele si planetele pitice. Pana atunci, nu au existat definitii exacte ale acestor obiecte, iar asta a creat probleme cand astronomul Mike Brown de la Instutul de Tehnologie din California si colegii sai au descoperit un obiect mai mare decat Pluto, care mai tarziu a primit numele Eris.

Pluto se afla in Centura Kuiper, care nu e altceva decat o zona populata de asteroizi si care nu a fost curatata, asa cum planetele au asimilat obiectele din calea lor. Clasificarea lui Pluto ca planeta pitica a rezolvat clasificarea celorlalte obiecte din Centura Kuiper, care au dimensiuni similare si care pot exista acolo cu sutele. Pe de alta parte, Pluto are atmosfera multi-stratificata, compusi organici, vreme si sateliti. Are forme de relief, lanturi muntoase si campii. Are avalanse si, posibil, cutremure, poate chiar si oceane lichide.

Citeste si  Video despre misiunea New Horizons spre Pluto!

Curatarea orbitei nu are o baza foarte solida pentru ca exista planete care nu au reusit sa isi curate orbita suta la suta. Avem atatia asteroizi care ne dau tarcoale atat noua cat si lui Jupiter, desi nu la fel de multi ca cei prezenti in Centura Kuiper, este adevarat.

Oamenii de stiinta s-au contrazis si pe faptul ca un obiect ar trebui sa devina o planeta atunci cand are indeajuns de multa masa pentru a deveni o sfera, pentru ca atunci obiectul poate initia o geologie activa.

[sursa]