Planeta similara Terrei langa cea mai apropiata stea de noi!

proxima b
ESO

This is big! A fost confirmata existenta unei planete similare Terrei in cel mai apropiat sistem stelar de noi. ESO a facut confirmarea si a botezat planeta drept Proxima b in zona locuibila din jurul stelei Proxima Centauri, o stea pitica rosie din sistemul Alpha Centauri.

Este o veste gigantica pentru ca asta inseamna ca o planeta similara Terrei s-ar afla la doar 4.2 ani-lumina de noi si ca aceasta ar putea sustine viata. Sunt necesare cercetari ulterioare pentru a-i confirma caracteristicile atmosferice si posibilitatea existentei apei lichide pe suprafata sa, dar echipa deja are planuri pentru a ajunge acolo.

Botezata Proxima b, exoplaneta orbiteaza Proxima Centauri din sistemul stelar Alpha Centauri, cel mai propiat sistem de sistemul nostru stelar. Echipa, care include cercetatori de la ESO si un program intitulat Pale Red Dot, a gasit planeta in urma observarii stelei Proxima Centauri in prima jumatate a anului 2016 si comparand datele cu observatii precedente din ultimii 16 ani colectate de telescoape din toata lumea. Au gasit, astfel, indeajuns de multe date pentru a putea confirma existenta Proxima b.

Citeste si  Satelitul GOCE a furnizat "Rolls Royce-ul hărţilor oceanice"

Stim ca este de 1.3 ori mai mare decat Terra si ca sunt sanse foarte mari sa fie telurica. Orbiteaza steaua la o distanta de 6.92 milioane de km cu o perioada orbitala de 11.2 zile. Temperatura la suprafata este de -40 de grade Celsius si exista posibilitatea sa sustina apa in forma lichida.

Din fericire, exoplaneta se afla in raza de actiune a sondelor spatiale ce ar putea calatori pana acolo pentru a o studia. Echipa planuieste sa se alieze cu Mark Zuckerberg, Stephen Hawking si miliardarul rus Yuri Milner, care a anuntat un proiect de 130 milioane de dolari intitulat Starshot ce va trimite o nava mica spre Alpha Centauri in speranta de a gasi viata. Echipa Starshot spera sa ajunga acolo in urmatorii 30 de ani.

Descoperirile au fost publicate deja in jurnalul Nature.

[sursa]

Petru Stratulat