Psihopații rebeli pot fi genii creative

psihopatUn nou studiu publicat in jurnalul Personality and Individual Differences a aratat cum tendintele psihopatice pot fi extrem de creative. Desi nu trebuie sa fii psihopat pentru a fi creativ, se pare ca gandirea nemiloasa si curajoasa ajuta.

„Suntem de acord ca dezinhibarea emotionala, sub forma curajului psihopatic, este parte integranta in anumite personalitati creative si ca se afla in stransa legatura cu procesul creativ” – echipa de psihologi de la Universitatea De La Salle din Filipine

Daca reusesti sa-ti dezactivezi empatia, sa iei decizii impulsive si sa nu simti remuscari, sunt sanse foarte mari sa fii, oarecum, psihopat. Este una dintre fatele triadei intunecate compuse din aceasta, machiavellianism (abilitatea de a-i manipula pe altii) si narcisism (obsedat de sine).

De fapt, asa cum au demonstrat numeroase studii, psihopatia are avantajele ei, daca o impletesti cu machiavellianism. Acest studiu arata ca un psihopat dezinhibat are scantei de genialiate in creativitate.

In primul rand, 503 participanti au facut un test care sa ii imparta pe triada aceasta intunecata. Cei care au avut un scor ridicat al psihopatiei tind sa fie de acord cu sintagme precum „razbunarea trebuie sa fie rapida si meschina”.

Citeste si  STUDIU: Conștiința se manifestă în reprize de cateva milisecunde

In al doilea rand, participantii au fost chestionati cu privire la 10 domenii creative diferite, printre care descoperirile stiintifice, arte culinare, arte vizuale si dans. Au fost rugati sa aleaga sintagme cu care sunt de acord de la „am luat lectii in directia asta” si pana la „o lucrare mi-a fost publicata la nivel national”.

Datele au fost comparate si asa a aparut punctajul. Narcisismul a fost corelat cu scor inalt la testul creativitatii asa cum s-a intamplat si in cazul psihopatiei. Comparativ, psihopatii mint mai putin decat narcisistii. Aceleasi teste au fost efectuate de 250 de studenti pentru a afla ce fel de psihopati exista printre ei. Cei cu scor ridicat la primul test sunt mai curajosi si dezinhibati emotional, ceea ce inseamna ca au probleme cu controlul de sine si ca incalca frecvent conventiile sociale.

[sursa]