Cat de sus ai putea sari pe diferite obiecte cosmice din Sistemul Solar?

Daca lasi la o parte treaba, acum, si sari in birou, vei fi acoperit o distanta de cel mult jumatate de metru intr-o secunda. Daca ai folosi aceeasi forta pe alte obiecte din Sistemul Solar, precum Marte sau Luna ori o cometa, distantele acoperite ar fi foarte diferite.

Datorita astronomilor Stuart Lowe si Chris North avem acum o aplicatie de browser intitulata High Jump. Aceasta ne arata efectele campurilor gravitationale din Sistemul nostru Solar. Sa trecem prin cateva asemenea situatii.

Te afli pe Terra, unde ai mai sarit pana acum:

terra

Aceasta este o saritura normala pe verticala. Talpile tale s-ar ridica la doar jumatate de metru de sol iar saritura ar dura o secunda.

Acum, pe Luna, singurul loc din afara planetei noastre pe care am avut ocazia sa sarim.

Gravitatia Lunii este de doar 17% din cea a Terrei. Cu aceeasi forta, te-ai putea ridica la 3 metri, iar saritura ar dura 4 secunde.

Sa incercam pe Marte – o planeta mai mare decat Luna, dar ceva mai mica decat Terra si cu o treime din gravitatia sa.

Esti precum un Michael Jordan martian cu o distanta acoperita de 1 metru si o durata a sariturii de 2 secunde.

Citeste si  VIDEO: Sistemul Solar, într-un videoclip

Aici incepe sa fie interesant. Pluto este o planeta pitica, dar destul de masiva. Cat crezi ca ai sari?

Gravitatia lui Pluto este de doar 6% din cea a Terrei. O saritura te-ar duce pana la o inaltime de 7.6 metri, iar durata ei s-ar intinde pe 10 secunde.

Satelitul Enceladus al lui Saturn ascunde un ocean de apa lichida sub crusta inghetata si este presarat de gheizere. Ar putea sustine viata, probabil, dar are un diametru de doar 14% din diametrul Lunii.

O saritura pe Enceladus ar fi foarte amuzanta. Te-ai ridica la 42.6 metri, iar deplasarea ar dura un minut.

Cometa 67P are un camp gravitational atat de mic, incat ai avea nevoie de o metoda de ancorare la fiecare pas. Ai idee cat de sus ai pluti, daca ai sari pe ea?

Daca ai sari pe 67P, ai pluti in vidul spatiului. Picioarele tale sunt atat de puternice incat pot invinge atractia gravitationala a cometei.

[sursa]