Acest satelit a supravietuit unei coliziuni cosmice

satelit
ESA

Spatiul cosmic este un loc plin de pericole. O particula ce avea viteza de 40.000 km/ora s-a lovit de un satelit aflat pe orbita, dupa cum a informat Agentia Spatiala Europeana. Incidentul, petrecut saptamana trecuta, a fost cauzat de o pietricica de doar cativa milimetri ce a lasat in urma sa o indoitura intr-un panou solar de 40 cm in diametru.

Fiind atat de mici, aceste obiecte nu pot fi detectate de la sol. Cele care pot fi urmarite depasesc diametrul de 5 cm si, in functie de traiectoriile lor, satelitii pot fi manevrati pentru a le evita.

satelit
ESA

Inginerii ESA au simtit impactul in scaderea energiei satelitului. Echipa a observat si o schimbare in orientarea aparatului si orbita sa, lucru care a sugerat o posibila coliziune cu panourile solare a unui gunoi spatial sau micrometeor.

Citeste si  "Imposibilul" EM Drive va fi testat in spatiu

Desi nimeni nu stie ce fel de particula a fost, ESA crede in continuare ca este vorba despre gunoi spatial, caci micrometeorii de origine extraterestra sunt extrem de rari comparativ cu ceea ce au lasat oamenii pe orbita.

Pentru a intelege ce s-a intamplat, inginerii au activat camerele de la bordul satelitului ce nu au mai fost folosite din 2014. Fiind pozitionate pentru a monitoriza panourile solare, au confirmat impactul.

[sursa]

Petru Stratulat