Cât de bun este sistemul de sănătate românesc

În fiecare an, un ONG suedez face un top al sistemelor europene de sănătate. Olanda este, ca de obicei, pe locul întâi. Nu vreți să știți unde este România. 

Topul, numit „Indexul Euro al Consumatorilor de Sănătate” (EHCI), se bazează pe 46 de indicatori, incluzând drepturile pacienților, ușurința de a obține informații, ratele de mortalitate și metodele de prevenție.

Per global, sănătatea europeană se îmbunătățește, în ciuda creșterii frecvenței stilului de viață nesănătos și a crizei financiare. Ratele de mortalitate infantilă, precum și cele de mortalitate prin accident vascular cerebral, infarct sau cancer sunt în scădere.

O descoperire interesantă este că accesibilitatea sistemului sanitar NU se corelează cu banii cheltuiți. Cercetătorii concluzionează că „este mai ieftin să faci un sistem de sănătate fără liste de așteptare”.

Mai puțin surprinzător este topul propriu-zis, care plasează Olanda, pentru al zecelea an consecutiv, pe locul întâi. Olanda are un sistem medical ce se bazează pe „haosul controlat”. Pacienții au voie să-și aleagă orice asigurator și orice facilitate medicală, dar deciziile medicale sunt mereu rezultatul dialogului medic-pacient. Interesant este că Olanda are și cel mai puțin politizat sistem medical și, aparent, acest element le oferă acel extra „ompf” care îi distanțează de țări ca Elveția sau Norvegia.

Citeste si  Interviu cu Elena Ovreiu despre Medicina Computationala

La celăllt capăt al spectrului, pe locul 32 din 35, depășiți inclusiv de Serbia, ne aflăm noi. Sistemul medical învechit, care consumă mult și nu produce îndeajuns necesită o „reformă profesionistă”. Iar dacă vă uitați la graficele detaliate, observați că România este pe locul întâi la morți infantile și la infecții achiziționate în spital (cu MRSA). Totodată, suntem printre primii la rate de avort, consum de antibiotice, lipsa științei că antibioticele nu funcționează pentru răceală, accidente rutiere, lipsa medicamentelor achiziționate din bani publici și lipsa centrelor de îngrijiri pentru bătrâni.

Cu toate că nu ne surprinde că țările din top 5 sunt cele mai bogate din Europa iar ultimele 5, cele mai sărace, este clar că există măsuri care are putea crește performanța sistemelor medicale fără costuri adiționale înalte.

Vă lăsăm pe voi să comentați care ar putea fi aceste măsuri și de ce nu se implementează.